Τί θα κάνουμε σε αυτό το σεμινάριο

Η Γιόγκα είναι τρόπος ζωής. Η Γιόγκα είναι ένα σύστημα να αποδυναμώσουμε τα ζωώδη ένστικτα. Η Γιόγκα δεν είναι μερικές σωματικές ασκήσεις, σε ένα κλειστό στούντιο με κλιματιστικό. Αυτό είναι μόνο το 10% αυτών που μπορεί να προσφέρει η Γιόγκα. Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να δείξει πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Γιόγκα στην καθημερινότητα, για να εξελιχθούμε.

Τα κεφάλαια που θα διαβάσετε, συνοψίζουν την εργασία που κάνουμε με τους εαυτούς μας, μέσω των πρακτικών της Γιόγκα, στο YogaLife, τα τελευταία 9 χρόνια: οι μαθητές μου κι εγώ, περνάμε από την ίδια διαδικασία κάθε χρόνο από τον Σεπτέμβρη έως τον Ιούλιο, αρχίζοντας τον ίδιο κύκλο κάθε φορά που ο προηγούμενος κλείνει.

Αρχίζουμε το Σεπτέμβρη με ασκήσεις για άνοιγμα των πνευμόνων, μετά με καθαρτικές πρακτικές για απομάκρυνση σωματο-ψυχολογικών μπλοκαρισμάτων και μετά, εργαζόμαστε πάνω στα ενεργειακά κέντρα (chakras) και το χτίσιμο ενέργειας. 

Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής είναι σταθερά και σίγουρα. Όσο πιο πολλές φορές επαναλάβει κάποιος τον συγκεκριμένο 9-μηνο κύκλο, τόσο πιο μόνιμα μπορεί να απαλλαγεί από ανεπιθύμητους νοητικούς προγραμματισμούς. Αυτή η συνειδητοποίηση με παρότρυνε να γράψω αυτό το βιβλίο, έτσι ώστε να έχουν οι μαθητές μου ένα χειροπιαστό πρόγραμμα. Από την άλλη, έχω κρατήσει μόνο τις απλές και άμεσες πρακτικές, έτσι ώστε να μπορέσουν να τις ακολουθήσουν και να ωφεληθούν και εκείνοι που δεν είναι στην ομάδα μας.

 

Οι πρακτικές που αναφέρω προέρχονται κυρίως από το σύστημα Rishiculture Ashtanga Yoga (Gitananda Yoga-www.icyer.com) και τους δασκάλους μου Yoga Maharishi Dr Swami Gitananda, Yogacharini Meenakshi Devi Bhavanani και Yogacharya Dr Ananda Balayogi Bhavanani από το Pondicherry της Νότιας Ινδίας. Εκεί πέρασα και περνώ πολλούς μήνες της ζωής μου, μαθαίνοντας δίπλα στους δασκάλους μου. Το σύστημα αυτό, αποτελείται από αρχαίες γιόγκικες πρακτικές για κάθαρση και επαναπρογραμματισμό σώματος, συναισθημάτων και νου. Περιέχει επίσης προχωρημένες πνευματικές πρακτικές. Εκείνο που με ελκύει στο σύστημα αυτό, είναι ότι όλες οι πρακτικές συνδυάζουν ισότιμα λογική και διαίσθηση. Με αυτόν τον τρόπο εκείνοι που είναι πολύ ασταθείς και «αέρινοι», γειώνονται αποτελεσματικά, ενώ εκείνοι που δεν μπορούν να δουλέψουν πνευματικά λόγω έλλειψης πίστης, βρίσκουν λογικές εξηγήσεις για να στηριχτούν και να προχωρήσουν.

 

Κάποιες φορές, συνδυάζω τις πρακτικές Rishiculture Ashtanga Yoga (Gitananda Yoga) με το σύστημα Satyananda Yoga γιατί βρίσκω ότι μερικές πρακτικές του συστήματος αυτού (π.χ. μερικές πρακτικές καθοδηγούμενου οραματισμού) ταιριάζουν πιο πολύ στο δυτικό τρόπο σκέψης.

 

Υπάρχουν επίσης αρκετές τεχνικές, που τις έχω τροποποιήσει από διάφορες πηγές ή τις έχω δημιουργήσει από την αρχή, νιώθοντας τις ανάγκες της ομάδας και των δυτικών συνηθειών.

 

Τα θέματα του βιβλίου αυτού, αφορούν την κάθαρση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου «συστήματος» (σώμα/νους/συναισθήματα/πνεύμα).

Κάθε κεφάλαιο περιγράφει:

Α) Τη θεωρία πίσω από το θέμα που θα ασχοληθούμε.

Ακολουθούν:

Β) μία σωματική στάση,

Γ) μια διαλογιστική αναπνοή,

Δ) μια νοητική άσκηση

Ε) μια πρακτική στη ζωή.

 

Όλα τα παραπάνω, προσεγγίζουν το στόχο/θέμα από διάφορες πλευρές της ύπαρξης μας. Έτσι, για τρεις εβδομάδες, έχουμε ένα στόχο και ένα συνδυασμό πρακτικών για το στόχο αυτό, που δουλεύουμε κατά τη διάρκεια της τάξης γιόγκα, αλλά και στην καθημερινότητα.

 

Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι οι σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις της Γιόγκα ή ο διαλογισμός αλλάζουν μόνιμα την συνειδητότητα μας, αν δεν ακολουθούμε και τη φιλοσοφία της. Μπορεί μετά από μερικές ασκήσεις ή μετά από κάποιες νοητικές καθοδηγήσεις που ονομάζουν κάποιοι «διαλογισμό», να νιώθουμε πιο ήρεμοι και γεμάτοι ενέργεια, αυτό όμως διαρκεί μέχρι την επόμενη μας αποτυχία, όπου ανακαλύπτουμε ότι όλα όσα χτίσαμε με το διαλογισμό, γκρεμίστηκαν. Επιβάλλεται να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για να μπορέσουμε να εξυψώσουμε τη συνειδητότητα μας σταθερά και μόνιμα. Τα παρακάτω κεφάλαια δίνουν έναν πρακτικό τρόπο για να το κάνουμε. Το βιβλίο αυτό δεν περιέχει διαλογισμούς ή προχωρημένες πνευματικές πρακτικές. Αποτελεί μια απαραίτητη νοητική και σωματική καθοδήγηση για επιτυχία στο διαλογισμό.

Complete and Continue  
Discussion

0 comments