Τα τρία ενεργοποιημένα κόλπα: φύτρα/πεπτικές φόρμουλες/φυτικό σπιτικό γάλα

THE THREE ACTIVATED HACKS

Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούμε το σύστημα της Ενεργοποιημένης Vegan διατροφής ακριβώς και πάντα. Θα ανακαλύψετε πολύ σύντομα ότι ακόμα κι αν το ακολουθείτε περιστασιακά ή κάνετε μόνο τα πρώτα εισαγωγικά βήματα, οι διαφορές στα επίπεδα ενέργειας θα είναι φανερά.

Είναι πολύ πιο εύκολο να προσθέσετε καινούριες «ενεργοποιημένες» συνήθειες , παρά να αρχίσετε με απαγορεύσεις και συμβιβασμούς. Ανακαλύψαμε στην πράξη ότι αν προσθέσουμε ενεργοποιημένα φαγητά στα καθημερινά μας γεύματα, οι κακές συνήθειες θα υποχωρήσουν μόνες τους.

Για αρχή, μπορούμε να μάθουμε μόνο τρία πράγματα:

  1. Να φτιάχνουμε φύτρα από σπόρους, όσπρια, δημητριακά
  2. Να φτιάχνουμε το δικό μας φυτικό γάλα
  3. Να φτιάχνουμε μόνοι μας μια πεπτική φόρμουλα

Τα παραπάνω θα είναι η μύηση σας στην Ενεργοποιημένη Vegan Διατροφή.

Τα επόμενα videos θα σας δείξουν πως να κάνετε τα παραπάνω με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο.

Ας αρχίσουμε λοιπόν!

1. Φύτρα

Γιατί πρέπει να τρώμε φύτρα;

Ως αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) , πρέπει να πάρουμε όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορούμε από τους σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια και δημητριακά, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες τους.

Εξίσου σημαντικό είναι να τα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύπεπτα.

Ο πιο φυσικός τρόπος να αυξήσουμε τη θρεπτικότητα και την ζωτικότητα του κάθε σπόρου/οσπρίου/δημητριακού είναι να το βάλουμε στη διαδικασία να φυτρώσει! Έτσι φτάνει στην πιο ενεργή του μορφή.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται με το μούλιασμα στο νερό και το φύτρωμα.

Οι σπόροι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά περιέχουν φυτικό οξύ, ένα συστατικό φυσικής προστασίας μέχρι τις συνθήκες βλάστησης. Το φυτικό οξύ είναι αντιοξειδωτικό σε μικρές ποσότητες και τοξικό σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης , ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φυτικό οξύ μπορεί να αποτρέψει την απορρόφηση ιχνοστοιχείων και θρεπτικών ουσιών, όπως ψευδάργυρο, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Στην Ενεργοποιημένη Vegan Διατροφή φροντίζουμε να μειώνουμε πάντα το φυτικό οξύ από τα τρόφιμα, αφού οι κύριες τροφές μας -σπόροι, ξηροί καρποί , όσπρια, δημητριακά- περιέχουν όλες αρκετή ποσότητα φυτικού οξέος.


Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε φύτρα και αντίθετα από το τί νομίζουν μερικοί, δεν είναι χρονοβόρο.


Υπάρχουν τρεις τρόποι να φτιάξουμε φύτρα:

1. Απλά γυάλινα βαζάκια (για σπόρους που φυτρώνουν εύκολα)

2. Ειδικό δοχείο για φύτρα (για σπόρους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βλαστήσουν)


3. Τυλίγοντας τους σπόρους σε ένα βαμβακερό ύφασμα (για σπόρους που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βλαστήσουν)Μέθοδος:

-Πλύνετε τους σπόρους

-Μουλιάστε σε νερό για 6-12 ώρες

-Στραγγίστε και χρησιμοποιήστε μια από τις παραπάνω τρεις μεθόδους μέχρι να φυτρώσουν, ξεπλένοντας μια φορά την ημέρα:


Δείτε το βίντεο και φτιάξτε τα δικά σας φύτρα εύκολα και γρήγορα!

Αν και μπορείτε να απολαύσετε τα φύτρα σας ωμά στις σαλάτες, μια άλλη πολύ καλή ιδέα είναι το ελαφρύ τσιγάρισμα. Ειδικά για τα όσπρια, το τσιγάρισμα με πεπτική φόρμουλα είναι η καλύτερη επιλογή.


Δείτε το παρακάτω βίντεο για να ανακαλύψετε πώς να φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα με φύτρα σε 10 λεπτά.


2. Φυτικό, σπιτικό γάλα


3 λόγοι για να φτιάξετε το δικό σας φυτικό γάλα:

-        Το γάλα και τα γαλακτοκομικά δεν είναι πλέον υγιεινά

-        Μπορείτε να έχετε φρέσκο, ενεργοποιημένο γάλα αντί για παστεριωμένο γάλα

-        Μπορείτε να επιλέξετε τα συστατικά και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε

 

Το να φτιάξετε το δικό σας φυτικό γάλα είναι εξαιρετικά εύκολο και καθόλου χρονοβόρο. Δείτε το παρακάτω βίντεο για τη διαδικασία βήμα προς βήμα!

 

Υλικά (φόρμουλα)

1 δόση ξηρός καρπός (μουλιασμένο)=> αμύγδαλα

Μισή δόση δημητριακό (ολόκληρος σπόρος, μουλιασμένος) => πλήρες ρύζι

1 ξερό φρούτο για γλυκαντικό => χουρμάς

1 αρωματικό => κάρδαμο

 

3. Πεπτική Φόρμουλα


Τί είναι η πεπτική φόρμουλα;

Πεπτικές φόρμουλες είναι ένας συνδυασμός μπαχαρικών και βοτάνων που ενισχύουν τη διαδικασία πέψης, διευκολύνουν τη διάσπαση των τροφίμων και προσθέτουν τα πεπτικά ένζυμα που καταστρέφονται στη διαδικασία μαγειρέματος. Ακόμα και όταν τρώμε μη ενεργοποιημένη τροφή, οι πεπτικές φόρμουλες θα βοηθήσουν να γίνει το φαγητό ευκολοχώνευτο για το σώμα.

 

Είναι καλύτερα να φτιάξετε τις δικές σας φόρμουλες από ολόκληρα μπαχαρικά χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρικό μύλο καφέ για να διασφαλίσετε ότι είναι φρέσκα και ότι διατηρούν τα αιθέρια έλαια τους.

 

Το παρακάτω βίντεο εξηγεί πώς να φτιάξετε την κλασική πεπτική φόρμουλα, συνδυάζοντας κύμινο, κόλιανδρο, σπόρους μουστάρδας, κουρκουμά και τσίλι.

Δείτε περισσότερες συνταγές πεπτικών φόρμουλων στον πλήρη οδηγό, στο κεφάλαιο «Πεπτικές Φόρμουλες»

Κάποιες φόρμουλες όπως η κλασσική φόρμουλα που φαίνεται παραπάνω, δεν είναι αρκετό απλώς να την προσθέσουμε στο φαγητό όπως προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Ο σωστός τρόπος για να προσθέσετε τα μπαχαρικά στο φαγητό σας, είναι να τσιγαρίσετε την απαιτούμενη ποσότητα μπαχαρικών σε ελάχιστο λάδι για να τα ενεργοποιήσει η θερμότητα του λαδιού. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε  τα υπόλοιπα υλικά του μαγειρέματος. (δείτε τα βίντεο προετοιμασίας κύριου γεύματος)

Ωστόσο, εάν έχετε καλεσμένους ή μέλη της οικογένειας σας που δεν εκτιμούν τα μπαχαρικά, μπορείτε να τα προσθέσετε στο φαγητό στο τέλος - αρκεί να έχουν τσιγαριστεί σε ξεχωριστό σκεύος. 

Complete and Continue